Pazartesi, Şubat 27, 2006

Linux'ta Clipboard (Kes Kopyala Yapıştır) mevzuu



En basit yöntem
Herhangi bir metni seçin. Yapıştıracağınız yere gidin ve farenizin üçüncü tuşuna tıklayın.
Yani bir metin parçasını kopyalamak için seçmek yeterli. Yapıştırırken ise Ctrl-V veya Edit/Paste gibi yöntemlerden değil, farenin üçüncü tuşundan faydalanmanız gerekiyor.
Bu kopyala-yapıştır eylemi için X-Windows çözümü. Kopyalayacağınız şey bir metin değilse, veya kesip yapıştıracaksanız, o zaman KDE çözümü devreye giriyor.

Klipper
System Tray'de clipboard simgesi, klipper'ın çalıştığı anlamına gelir. Ctrl-C, Edit/Copy ile veya sağ tuş menüsünden kopyaladığınız herşeyi klipper hafızasına alır. Ctrl-X, Edit/Cut ile veya sağ tuş menüsünden kestiğiniz şeyleri de tabii..

Hafıza
Klipper hafızası varsayılan olarak 7 giriş kabul eder. Yani son 7 kestiğiniz/kopyaladığınız şeyi aklında tutar. Değiştirmek için Klipper menüsünden (System tray'deki simgeye tıklayarak açtığınız menü) Configure Klipper'ı seçin. Açılan pencerede Clipboard History Size, nam-ı diğer hafıza boyutunu 2048'e kadar çıkarabilirsiniz.

Yapıştırma olayı
Ctrl-V, Edit/Paste ile veya sağ tuş menüsünden yapıştırdığınız zaman, varsayılan olarak listenin en sonundaki giriş yapıştırılır.
Daha önce kestiğiniz/kopyaladığınız birşeyi yapıştırmak için, system tray'deki klipper simgesine tıklayın. Veya Ctrl-Alt-V tuş bileşkesini kullanın.
Açılan menüden yapıştırmak istediğiniz girdiyi seçin.

Bulamadınız mı?
Hafızayı 7'den 2048'e artırmadıysanız genelde bulursunuz. Ama bulamadıysanız, yapıştıracağınız metnin içeriğinden hatırladığınız birkaç harfe basın. Menüdeki girdilerin filtrelendiğini göreceksiniz..

Selection vs Clipboard
Yazının başında bir en basit yöntemden bahsetmiştim. Yazıyı seçince, daha kopyalamaya/kesmeye mahal kalmadan, X-Window sistemimiz seçtiğimiz yazıyı hafızasında tutmaya başlıyor. Bu hafıza adresine Selection deniyor. Buradaki girdi mouse'ın üçüncü tuşu ile yapıştırılıyor demiştik.
Klipper'ın Windoze'vari yönteminde ise, Clipboard denen hafıza bölümü kullanılıyor. Burdaki girdi ise yuarıda anlattığımız yapıştırma yöntemleri ile yapıştırılıyor.

Selection --> Clipboard
Klipper bu iki bağımsız yöntemi birleştirmeye olanak sağlıyor. Klipper ayarlarında, "Syncronize contents of the clipboard and the selection" seçeneğini işaretleyin. Böylece artık seçtiğiniz her metin, klipper hafızasına da girer. Yani Ctrl-V, Edit/Paste gibi yöntemlerle de yapıştırılabilir durumda olacaktır.

Pazar, Şubat 26, 2006

Linux'ta Ekran Görüntüsü Mevzuu


Giriş
Benim gibi işyerinde Windoze, evde linux kullanan biriyseniz, kullanım alışkanlıklarının birbirine karışması da kaçınılmaz oluyor. Kimi zaman birinde çok basit olan bir şey, öbüründe garip şekilde zor olabliyor.
Ekran görüntüsünü Windoze'da printscreeen'e basıp alıp, Ctrl-V ile de bir yere yapıştırırsınız, değil mi? Linux'ta işler biraz farklı.



Pencere görüntüsünde sorun yok
Tüm ekranın değil, sadece pencerenin görüntüsünü alacaksanız sorun yok. Alt + PrintScreen tuş kombinasyonu ile pencere görüntüsünü clipboard'a atıyorsunuz. Ondan sonra istediğiniz yere yapıştırın.. Ama tüm ekranın görüntüsünü clipboard'a atan bir tuş kombinasyonu yok.
KSnapshot
KDE masaüstü ortamında tüm ekran görüntüsü KSnapshot programı ile alınıyor. Bu programı KDE menüsünde Utilities / Desktop / Screen Capture Program (KSnapshot) olarak bulacaksınız.
Printscreen tuşuna neden bağlanmamış ki bu?
Bunu menüden değil, PrintScreen tuşu ile de çalıştırabilirsiniz. Ama bunun için ufak bir ayarlama gerekiyor.
Şu şekilde:
- KDE menüsüne sağ tuşla tıklayıp Menu Editor'ü seçin.
- Açılan uygulamada Utilities / Desktop / Screen Capture Program (KSnapshot) bulun.
- Sağ altta Current Shortcut Key'in yanındaki tuşa basın. Başka bir ufak pencere açılacak.
- PrintScreen tuşuna basın. Pencerede "Print" yazısı çıkacaktır. OK'e basın.
- Menu Editor penceresi araç çubuğunda Save tuşuna basarak değişikliğinizi kaydedin.

Artık Printscreen tuşu ile o anki ekran görüntüsünü alabileceksiniz. Yani KSnapshot uygulaması açılacak, ve size ekran görüntüsünü bir resim dosyası olarak taşıma olanağı verecek.

Yine de, şu zorluklar devam ediyor:
- Ekran görüntüsünü clipboard'a alamıyorsunuz.
- Bir yere sağ tuşla tıkladınız, sağ tuş menüsü açıldı. O menü açıkken ekran görüntüsü almak istiyorsunuz. Maalesef o menü açıkken KSnapshot'u çalıştırmanın bir yolu yok.

Çözüm?
- İlk sorunumuz için tek çözüm, kaydettiğiniz dosyayı gimp ile açıp seçerek kopyalamak. Gıcık, değil mi? Bari KSnapshot içerisinde "open with gimp" benzeri bir tuş olsaydı, işe yarardı. Ama KDE geliştiricileri Gimp ile entegrasyon isterler mi, orası meçhul :-)
- İkinci sorun için, sağ tuş menüsünü açmadan evvel KSnapshot'ı çalıştırın. Snaphot Delay için 5 sn. gibi bir değer seçip, new snapshot tuşuna basın. 5 sn. sonra ekran görüntüsünü almak üzere KSnaphot uygulaması ortadan kaybolacak. O süre içerisinde sağ tuş menünüzü açın. Süre dolunca KSnapshot görev çubuğunda yanıp sönmeye başlayacaktır. Ekran görüntüsünü dosya olarak kaydedebilirsiniz.


Çarşamba, Şubat 22, 2006

Merhaba dünya

Ne yazmak lazım buraya?

Geçen yazdan beri www.cinairoman.com sitesini geliştiriyor, içerik sağlıyorum.. Site hal yoluna girdi, yüküm azalıyor. www.silaeren.com'a verdiğim destek zaten fazla vaktimi almıyor.

Demek yeni bir meşgale lazım. Dur bir blog açayım, kendimi yine birşeylere memur edeyim diye açtım bu blogu. Bir de özendim biraz, baktım sağda solda güzel bloglar var..

Blogda polisiye, linux, müzik gibi alakasız konularda girişler olacak.