Pazartesi, Şubat 27, 2006

Linux'ta Clipboard (Kes Kopyala Yapıştır) mevzuu



En basit yöntem
Herhangi bir metni seçin. Yapıştıracağınız yere gidin ve farenizin üçüncü tuşuna tıklayın.
Yani bir metin parçasını kopyalamak için seçmek yeterli. Yapıştırırken ise Ctrl-V veya Edit/Paste gibi yöntemlerden değil, farenin üçüncü tuşundan faydalanmanız gerekiyor.
Bu kopyala-yapıştır eylemi için X-Windows çözümü. Kopyalayacağınız şey bir metin değilse, veya kesip yapıştıracaksanız, o zaman KDE çözümü devreye giriyor.

Klipper
System Tray'de clipboard simgesi, klipper'ın çalıştığı anlamına gelir. Ctrl-C, Edit/Copy ile veya sağ tuş menüsünden kopyaladığınız herşeyi klipper hafızasına alır. Ctrl-X, Edit/Cut ile veya sağ tuş menüsünden kestiğiniz şeyleri de tabii..

Hafıza
Klipper hafızası varsayılan olarak 7 giriş kabul eder. Yani son 7 kestiğiniz/kopyaladığınız şeyi aklında tutar. Değiştirmek için Klipper menüsünden (System tray'deki simgeye tıklayarak açtığınız menü) Configure Klipper'ı seçin. Açılan pencerede Clipboard History Size, nam-ı diğer hafıza boyutunu 2048'e kadar çıkarabilirsiniz.

Yapıştırma olayı
Ctrl-V, Edit/Paste ile veya sağ tuş menüsünden yapıştırdığınız zaman, varsayılan olarak listenin en sonundaki giriş yapıştırılır.
Daha önce kestiğiniz/kopyaladığınız birşeyi yapıştırmak için, system tray'deki klipper simgesine tıklayın. Veya Ctrl-Alt-V tuş bileşkesini kullanın.
Açılan menüden yapıştırmak istediğiniz girdiyi seçin.

Bulamadınız mı?
Hafızayı 7'den 2048'e artırmadıysanız genelde bulursunuz. Ama bulamadıysanız, yapıştıracağınız metnin içeriğinden hatırladığınız birkaç harfe basın. Menüdeki girdilerin filtrelendiğini göreceksiniz..

Selection vs Clipboard
Yazının başında bir en basit yöntemden bahsetmiştim. Yazıyı seçince, daha kopyalamaya/kesmeye mahal kalmadan, X-Window sistemimiz seçtiğimiz yazıyı hafızasında tutmaya başlıyor. Bu hafıza adresine Selection deniyor. Buradaki girdi mouse'ın üçüncü tuşu ile yapıştırılıyor demiştik.
Klipper'ın Windoze'vari yönteminde ise, Clipboard denen hafıza bölümü kullanılıyor. Burdaki girdi ise yuarıda anlattığımız yapıştırma yöntemleri ile yapıştırılıyor.

Selection --> Clipboard
Klipper bu iki bağımsız yöntemi birleştirmeye olanak sağlıyor. Klipper ayarlarında, "Syncronize contents of the clipboard and the selection" seçeneğini işaretleyin. Böylece artık seçtiğiniz her metin, klipper hafızasına da girer. Yani Ctrl-V, Edit/Paste gibi yöntemlerle de yapıştırılabilir durumda olacaktır.

Hiç yorum yok: