Perşembe, Mart 30, 2006

Linux Nedir?


Zaten biliyor olabileceğiniz gibi Linux, UNIX benzeri, özgürce dağıtılabilir bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux, Unix'i temel aldığı için, Linux ve Unix uygulamaları da çok benzerdir. Esasen, Unix için yazılmış hemen her uygulama Linux üzerinde derlenerek çalıştırılabilir. Ticari Unix platformları için geliştirilmiş ticari yazılımlar dahi, Linux üzerinde çalıştırılabilirler.

Linux, Helsinki üniversitesinde Linus Torvalds tarafından, internet üzerinden kendisine destek olan Unix programcılarının yardımlarıyla geliştirildi. Linus, Andy Tenenbaum'un küçük çaplı Unix benzeri sistemi Minix'ten esinlenerek bu işe girişti. Çalışmanın özelliği, özgürce dağıtılabilir kodlardan başka bir kod içermemesi idi.

Linux versiyonları şimdi birçok farklı işlemciyle çalışan farklı bilgisayar sistemleri üzerinde çalışmaktadır: Intel x86 mimarili PC'ler, Sun SPARC sistemi kullanan sunucu ve istemciler, IBM PowerPC, Intel Itanium, kimi PDA'lar ve hatta Sony Playstation II. Eğer bir işlemcisi varsa, emin olun birileri onun üzerinde Linux çalıştırmaya uğrraşmaktadır !!

Neil Matthew, Richard Stones
Beginning Linux Programming

Hiç yorum yok: