Salı, Mart 07, 2006

Opera 8.5


Kurulumu çok kolay
Birçok linux dağıtımı için rpm opera.com'dan indirilebilir durumda. Kullandığınız linux dağıtımı bunların arasında değilse bile, bir statik rpm (ve bir statik deb) yine seçenekler arasında.
Adware değil!..
Opera'nın hangi versiyonunda şu can sıkıcı reklamı atmaya karar verdiler acaba? Biraz evvel 8.5 versiyonunu indirdim, ve firefox gönlümü çelmeden evvel kullanmakta olduğum bu şirin tarayıcıyı özlemiş olduğumu farkettim.

Ufak-tefek güzellikler
8.5 versiyonunda, firefox'un bir sonraki versiyonunda koymaya karar verdiği bir özellik dikkatimi çekti ilk olarak: çöp kutusu. Elbette tarayıcınızda birşey silmiyorsunuz, ama bir sekmeyi hiç yanlışlıkla kapattığınız olmadı mı? Benim sıkça başıma gelen birşeydir. İşte bu çöp kutusundan kapattığınız sekmeleri kolayca açabiliyorsunuz.
Firefox'ta henüz göremediğimiz bir başka güzellik de, sekmelerde kapatma tuşunun yer alması. Bir sekmeye geçiş yapmak zorunda kalmadan o sekmeyi kapatabilmek iyi birşey.

Firefox'ta adres çubuğunda Ctrl-Enter, Shift-Enter ile com ve net uzantılı adresleri kolayca açabilirsiniz, maalesef bu opera'da yok. yani cinairoman yazıp Ctrl-Enter'a basınca, adresi www.cinairoman.com olarak değiştirmiyor!.. :-)
Ama aynı firefox gibi, google'da o kelimeyi yazıp "kendimi şanslı hissediyorum" tuşuna basmışsınız gibi, google aramasında ilk çıkan sayfayı getiriyor. Yine de bu yetmezse, sık gezdiğiniz sayfaları bookmark'larken her sayfa için bir "nickname" (takma ad) belirleyebilirsiniz. Böylece adres çubuğuna o takma adı yazmanız yeterli olacaktır.

Daha da güzeli, sıkça uğradığınız 5 sayfayı birden ayrı sekmelerde açıp, File/Sessions/Save this session ile oturumunuzu kaydedin. Bir sonraki sefer File/Sessions/oturum_adi ile aynı 5 sayfayı tek seferde açabilirsiniz.

Bütünleşik dosya transfer aracı şiir gibi çalışıyor. Şahsen firefox'takini sevmiyorum. "Save page as" veya "Save image as" ile dosya indirince ekrana açılıyor ve kapatmadıkça da gitmiyor. Ayrıca transferi durdurma ve kaldığı yerden sürdürme seçeneği de yok. Opera'da yeni bir sekmede açılan ve istemiyorsanız otomatik gösterilmeyen transfer aracı bu açılardan daha üstün.

Notes denen bir de güzel not tutma aracı var. Notlarınızı yaratıp yarattığınız dizinlerin içerisinde tutabiliyorsunuz. Herhangi bir web sayfasında ilgilendiğiniz bir metni seçip Edit/Copy to note ile hızlı not yaratma rahatlığı da var.

Özetle, Opera 8.5, hız, birkaç güzel yenilik, ve transfer aracı gibi eskiden beri güçlü olduğu özellikleriyle en azından denenmeyi hakediyor.

Hiç yorum yok: